Παρέμβαση ενημέρωσης και αλληλεγγύης για τον αγώνα των εργαζόμενων της ACS.

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, έγινε παρέμβαση ενημέρωσης και αλληλεγγύης για τον αγώνα των εργαζόμενων σε υποκαταστήματα της ACS στον Άλιμο και την Γλυφάδα, με τρικάκια και κείμενα σε υποκατάστημα της εταιρείας στα Χανιά, και στους δρόμους της πόλης, από σντρόφισσες και συντρόφους του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης και της Κατάληψης Rosa Nera.

Το κείμενο που μοιράστηκε:

3 μήνες εργατικού αγώνα σε υποκαταστήματα ταχυμεταφορών της  ACS.
 
Από το καλοκαίρι του 2013, η συνέλευση βάσης των εργαζόμενων οδηγών δικύκλου, και οι εργάτες στις εταιρίες ταχυμεταφορών της  ACS στις περιοχές του Άλιμου και της Γλυφάδας αγωνίζονται ενάντια στις μειώσεις προσωπικού, τη μείωση της αξίας της εργασίας τους μέσα από ατομικές συμβάσεις των 500 ευρώ, τις απολύσεις χωρίς αποζημίωσεις και καταβολές δεδουλευμένων. Παρόμοια γεγονότα συμβαίνουν και σε άλλες εταιρίες, όπως στη Γενική Ταχυδρομική στο Αιγάλεω .
Τα αφεντικά της ACS και της Γενικής Ταχυδρομικής μέσα από εργασιακές στρατηγικές δικαιόχρησης (το γνωστό ως franchise) ελέγχουν και επιτηρούν την υποτίμηση του κόστους της εργασίας και την καταπάτηση των εργασιακών δικιαωμάτων. Τα υποκαταστήματα «κλείνουν νύχτα», και οι εργαζόμενοι – ενάντια σε κάθε έννοια στοιχειωδών και κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων – καλούνται να αρνηθούν κάθε αίτημα καταβολής των χρωστούμενων και των αποζημιώσεων, ενώ στα νέα υποκαταστήματα επιβάλονται νέες υποτιμημένες ατομικές συμβάσεις.  Τόσο οι μητρικές όσο και τα «νέα» υποκαταστήματα «πουλάνε τρέλα» πως υποκαταστήματα και μητρικές λειτουργούν «ανεξάρτητα», ενώ οι διευθύνσεις και η κοινή τους διαχείριση λύνουν σε ένα πλαίσιο αδιαφάνειας τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο (εκτός βέβαια από αυτές προς τις εργάτριες και τους εργάτες, τον κόπο και την δουλειά των οποίων έχουν κλέψει).
Για εμάς,  στην Κατάληψη Rosa Nera και στο Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης  είναι ξεκάθαρο: ο αγώνας των εργατών στις ταχυμεταφορές της ACS και της Γενικής Ταχυδρομικής ενάντια στα αφεντικά και τις λαμογιές τους αφορά τα δικαιώματα όλης της εργατικής τάξης, αφορά κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται ενάντια στον πόλεμο των αφεντικών και ενάντια στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης της εργασίας.
Στον τομέα των ταχυμεταφορών, μιλάμε για μια εργασία επικίνδυνη και απαιτητική για την υγεία, (στην οποία ο εργάτης συνήθως ενίοτε εργάζεται και συντηρεί ο ίδιος τη μηχανή του) και η οποία αμοίβεται με ψίχουλα ενώ αποφέρει τεράστια κέρδη στους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές των μητρικών και των υποκαταστημάτων.
Ως ένδειξη αλληλεγγύης διαδίδουμε το λόγο αυτού του εργατικού αγώνα από την Αττική, μέσα στην πόλη των Χανίων έτσι ώστε να είναι ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι οι εργαζόμενοι για τις τακτικές των αφεντικών, αλλά και για να στηρίξει ο κόσμος όσο μπορεί τον αγώνα αυτών των εργατών και των εργατριών που μάχονται για ένα συλλογικό δίκαιο:  την αντίσταση ενάντια στην υποτίμηση της ζωής και της εργασίας όλων μας.
Κατάληψη Rosa Nera      *     
Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης
*****
DSC01231
 
ACS Αλίμου, ACS Γλυφάδας, Οκτώβρης 2013, 3ος Μήνας Κινητοποιήσεων.
 
«Το νόμιμο είναι και ηθικό» ή πως το δόγμα Βουλγαράκη που ως «νόμιμο» βάφτισε τα συμφέροντά του, βρίσκει το εργασιακό του αντίστοιχο στο σύστημα δικαιόχρησης (franchise) της ACS Διεθνείς Μεταφορές και Διευκολύνσεις Α.Ε.Ε.
 
Στις 31 Ιουλίου του 2013 και χωρίς καμιά προειδοποίηση η ACS Αλίμου (Αφοι Σακκά Ο.Ε) κλείνει νύχτα και πετά τους εργαζόμενους στο δρόμο χωρίς να καταβάλλει μισθούς και αποζημιώσεις. Στις αρχές Σεπτέμβρη το ίδιο συμβαίνει και στην ACS Γλυφάδας (Μπαχούμας Γ. Χατζησπύρος Ν. & Σια Ο.Ε) ενώ ταυτόχρονα το πελατολόγιο καθώς και το σύνολο των εργασιών μεταφέρονται στο νέο κατάστημα της ACS Αργυρούπολης (Παναγιώτης Γ. Λάζαρης & ΣΙΑ Ε.Ε.) με καθεστώς μνημονιακών ατομικών συμβάσεων των 500 ευρώ.
 
…..η ACS Αλίμου έκλεισε νύχτα στις 31 Ιουλίου του 2013 οπότε μας γεννάται το εύλογο ερώτημα ποιος διακινούσε τους φακέλους και τα δέματα του υποκαταστήματος μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη του 2013 που το έργο του Αλίμου το ανέλαβε η Αργυρούπολη;
Εμείς γνωρίζουμε πως τη διακίνηση διεκπεραίωνε η μητρική εταιρεία που ενώ αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη για την τύχη των δεμάτων και των φακέλων, πιστή στο δόγμα των αφεντικών όπου ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, γυρνάει την πλάτη της επιδεικτικά στα δικαιώματα των εργαζομένων.
 
Επίσης, για το πελατολόγιο που μεταφέρθηκε από την Αφοι Σακκά Ο.Ε στην Παναγιώτης Γ. Λάζαρης & ΣΙΑ Ε.Ε. και που θεωρείτεαι άυλο κεφάλαιο καθώς και από τη μεταβίβαση των υποδομών και του συνόλου των εργασιών της μιας επιχείρησης στην άλλη προκύπτουν μια σειρά από οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο δημόσιο που απ’ ό,τι φαίνεται διευθετήθηκαν μέσα σε τριάντα μέρες και μάλιστα Αύγουστο μήνα! Στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης της ACS Αλίμου-Γλυφάδας φαίνεται πως η απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας έγινε με απόλυτο συγχρονισμό με μόνη εξαίρεση την καταβολή των μισθών και των αποζημιώσεων των εργαζομένων που έμειναν ακάλυπτοι μιας και κανένας, ούτε η μητρική ούτε οι θυγατρικές της δεν φέρονται να έχουν καμία ευθύνη απέναντί τους! Ένα ακόμη ερώτημα που μας γεννάται είναι το πώς είναι δυνατόν οι Αφοι Σακκά Ο.Ε, Μπαχούμας Γ. Χατζησπύρος Ν. & Σια Ο.Ε και Παναγιώτης Γ. Λάζαρης & ΣΙΑ Ε.Ε. να διακινούν φάκελα και μικροδέματα χωρίς την αντίστοιχη ταχυδρομική άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) H ταχυδρομική άδεια ανήκει σαφώς στην ACS Διεθνείς Μεταφορές και Διευκολύνσεις Α.Ε.Ε και το οξύμωρο είναι πως, σύμφωνα με τη λογική της μητρικής, οι εργαζόμενοί της στην ταχυμεταφορά απασχολούνται από εταιρείες χωρίς ταχυμεταφορική άδεια!
 
Ας μη γελιόμαστε, στη χώρα μας κουμάντο κάνουν τα αφεντικά, πόσο μάλλον ο κος Φέσσας του ομίλου Infoquest, πρόεδρος του Δ.Σ της ACS, μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και το επιτελείο του (Ρούσσος, Μενεγάκης, Γεωργαντζής κ.α) που διατηρούν άριστες σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε πως το 2011, ο τωρινός πρόεδρος (κι αυτός!) της ACS Παντελής Τζωρτζάκης ανέλαβε καθήκοντα Συμβούλου του Πρωθυπουργού επί θεμάτων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι και το Μάιο του 2012 διετέλεσε Υφυπουργός, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 
 
Σε αυτή τη χώρα οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ACS καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα εφόσον ξέρουν πως σπανίως ελέγχονται από τις επιθεωρήσεις εργασίας και τα σωματεία σφραγίδες, εφόσον ξέρουν ποια τηλέφωνα να πάρουν προκειμένου να πιέσουν ή να κινητοποιήσουν τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις και τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργούν νεφελώδη κι αόριστα νομικά πλαίσια που μόνο αυτές γνωρίζουν, όπως το περιβόητο σύστημα δικαιόχρησης (franchise). Παρότι υποχρεωμένοι από το νόμο, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να χορηγήσουν στους εργαζόμενους μέτρα ατομικής προστασίας εφόσον ξέρουν πως δεν πρόκειται να διωχθούν από το υπουργείο εργασίας και τα επιμέρους θεσμικά του όργανα, αποδεικνύοντας στην πράξη πως πέρα από αναλώσιμους μας θεωρούν παντελώς ακίνδυνους για τα συμφέροντά τους κι ανίκανους να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
 
Επιπλέον, η απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) για την ACS είναι μια πάγια τακτική που στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Άλλωστε η αλαζονική τους συμπεριφορά αποδείχτηκε περίτρανα όταν σε έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας τις πρώτες μέρες λειτουργίας της ACS Αργυρούπολης (μετά από αίτηση του σωματείου) κι ενώ εμείς διαδηλώναμε απέξω, πιάστηκαν με τρεις ανασφάλιστους εργαζόμενους.  Ενάντια σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που εμείς, ο κόσμος της δουλειάς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, δεσμευόμαστε πως δε θα κάνουμε πίσω μέχρι τη δικαίωση του αγώνα μας στα νότια προάστια που πλέον μπαίνει στον τρίτο μήνα, μέχρι την καταβολή μισθών και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους των καταστημάτων της ACS Αλίμου και Γλυφάδας.
 
Θα επανέλθουμε…
 
(απόσπασμα κειμένου από τη)
Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων
                 Οδηγών Δικύκλου
 
Οκτώβρης 2013

One response to “Παρέμβαση ενημέρωσης και αλληλεγγύης για τον αγώνα των εργαζόμενων της ACS.

  1. Παράθεμα: Χανιά: Παρέμβαση ενημέρωσης και αλληλεγγύης για τον αγώνα των εργαζόμενων της ACS | Plateia Molaon

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s