Να μπει ένα τέλος στα ψέματα. Να ακουστεί η φωνή της αλήθειας, της λογικής όλων μας…

Το 2010 χαρακτηρίσαμε το νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια «ένα βήμα μπρος και δύο πίσω», τη στιγμή μάλιστα που από τους περισσότερους που ασχολούνται με το μεταναστευτικό, χαρακτηριζόταν, «σε θετική κατεύθυνση». Είχαμε κάνει αυτή την εκτίμηση γιατί πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να λύνει προβλήματα και όχι να κουκουλώνει. Ειδικά στην Ελλάδα, που είναι χώρα εισόδου και έχει αυξημένο αριθμό μεταναστών, αλλά και εξ αιτίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών νόμων.

Έρχεται λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση, μετά από μια προεκλογική περίοδο, που μας χρησιμοποίησε, όλους τους μετανάστες που ζούμε στην Ελλάδα, με ή χωρίς διαβατήριο, γυναίκες, παιδιά, εργαζόμενους, άνεργους, όλους, να μας πει πως αυτό που όλοι ξέρουμε : ότι τα πράγματα πάνε μπροστά… Τελικά μπορεί και να πηγαίνουν πίσω. Μας χρησιμοποίησε, έχοντας μας κάθε μέρα στα δελτία ειδήσεων και παρουσιάζοντας μας ως την απόλυτη απειλή για το μέσο έλληνα/ίδα.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν (και κυβερνούν) αυτή τη χώρα, μας εμφάνισαν ως η απειλή :

Για τις δουλειές. Μάλλον τους διαφεύγει ότι δεν κάνουμε τις ίδιες δουλειές, αλλά είμαστε προορισμένοι για τις χειρότερες, αυτές που δεν καταδέχεται να κάνει κανείς και ότι θέλαμε και θέλουμε να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές για να εξασφαλίζουμε τη νομιμότητα μας, γιατί δυστυχώς τα ένσημα είναι συνδεδεμένα με την υπάρχουσα νομοθεσία.

Για την ασφάλεια των πολιτών, ξεχνώντας και παραβλέποντας επιδεικτικά τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Η εγκληματικότητα είναι δημιούργημα της φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας και αφορά σε όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Όσον αφορά στα βαριά ποινικά εγκλήματα, πράγματι δε χρειάζεται να ασχοληθούμε, γιατί και χωρίς τα επίσημα στοιχεία, όλοι γνωρίζουν ότι δεν μας αφορούν, όπως επίσης, ότι «ακούγεται» πολύ περισσότερο, ένα μικροαδίκημα από έναν αλλοδαπό, από ένα σημαντικότερο που έχει διαπραχθεί από ντόπιο.

Για το σύστημα υγείας, για την εκπαίδευση, για την εθνική ασφάλεια, για τη θρησκευτική καθαρότητα. Πληρώνουμε παράβολα για να ανανεώνουμε τις άδειες μας, πληρώνουμε ένσημα, είμαστε αιτούντες άσυλο και γι αυτό δεν επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας, παιδείας και όποιο άλλο.

Χρησιμοποιηθήκαμε ως απειλή για να φοβηθείτε εσείς, οι ελληνίδες και οι έλληνες, πως αν δεν μας διώξουν αμέσως ή τουλάχιστον όσους περισσότερους μπορούν, αν δεν φτιάξουν 25-30 στρατόπεδα κράτησης πολύ γρήγορα, αν δεν τελειώσει ο φράχτης στον Έβρο άμεσα, αν δεν γίνει πάλι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσει κάποιος την ελληνική ιθαγένεια (ακόμη και αν γεννήθηκε στην Ελλάδα), τότε η οικονομική κατάσταση των ελλήνων θα γίνει πολύ άσχημη, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα και θα φταίμε εμείς. Χρησιμοποιηθήκαμε όμως και εναντίον του εαυτού μας. Για να φοβόμαστε. Να φοβόμαστε τη σκέψη του γείτονα μας, να περπατήσουμε στην παραλία, να καθίσουμε στο πάρκο, να φοβόμαστε τον αστυνομικό στο δρόμο, τον έλεγχο, ακόμη και αν έχουμε χαρτιά. Οι μόνοι που ωφελήθηκαν απ’ όλα αυτά, ήταν το πολιτικό κατεστημένο και η Χρυσή Αυγή. Η καταστολή, η βία, η αστυνόμευση και ούτε βέβαια η διακρίσεις και οι τραμπουκισμοί, δεν μπόρεσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της μετανάστευσης.

Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ακούμε δια στόματος υπουργού Εσωτερικών την πρόταση αύξησης του παράβολου ανανέωσης άδειας παραμονής, ως πρόταση για την αύξηση των εσόδων του υπουργείου. Την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας, έχει χάσει τις άδειες παραμονής, λόγω του ότι οι εργοδότες δεν βάζουν πλέον ένσημα και άνθρωποι που ήταν νόμιμοι 10-20 χρόνια, με οικογένειες και δουλειές λέγονται «παράνομοι», ο υπουργός Εσωτερικών θα όφειλε να γνωρίζει, ότι αν επέστρεφε τις αδίκως χαμένες άδειες, θα εξοικονομούσε πολύ περισσότερα χρήματα, χωρίς ν’ αυξήσει το παράβολο.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, περίεργο ή οτιδήποτε άλλο, στ’ αυτιά κάποιων, η ουσιαστική λύση, στο μεταναστευτικό θέμα, είναι μια διαρκής διαδικασία νομιμοποίησης. Ο τελευταίος νομιμοποιητικός νόμος είναι ο 3386 του 2005 και από τότε τίποτε. Σκόπιμα αφήνεται τόσος κόσμος στην παρανομία για εκμετάλλευση από τη μια και θησαύριση των κυκλωμάτων από την άλλη. Ίσως η λύση να είναι πιο κοντά μας, απ’ όσο φανταζόμαστε. Μπορεί να μην είναι στον Έβρο ή στην Αμυγδαλέζα, μπορεί η λύση να είναι στην Ελένη, τον Ιμπραήμ, τον Κώστα και την Ραμπία…

Advertisements

One response to “Να μπει ένα τέλος στα ψέματα. Να ακουστεί η φωνή της αλήθειας, της λογικής όλων μας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s