Συνέντευξη Τύπου Πρωτοβουλίας για τη Δικαίωση των Απορριφθέντων Μεταναστών του 2005, χθες 17-1 στα γραφεία του ΦΜΚ

Χθες 17-1,  στα γραφεία του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης δόθηκε συνέντευξη της Πρωτοβουλίας Μεταναστών, των οποίων το αίτημα νομιμοποίησης απορρίφθηκε άδικα στην νομιμοποιητική διαδικασία του 2005.

Περισσότερα από το ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας:

«Nα αποδοθεί άδεια παραμονής σε όλους όσους έγινε αποδεκτή η αίτησή τους το 2005, από τις αρμόδιες υπηρεσίες«, ζητούν μετανάστες που ζουν στα Χανιά και που χθες το απόγευμα συναντήθηκαν σε χώρο του Φόρουμ Μεταναστών προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα παρουσία του νομικού τους εκπρόσωπου.

Οπως ανέφεραν στη χθεσινή συνάντηση τους «με βάση τις διατάξεις του 3386/05, οι μετανάστες που πληρούσαν κάποιες προϋποθέσεις, δικαιούνταν να καταθέσουν φάκελο στους Δήμους της χώρας με αίτημα νομιμοποίησης, προβλέποντας ταυτόχρονα ως προϋπόθεση την πληρωμή χιλιάδων ευρώ σε Ασφαλιστικά Ταμεία και στα ταμεία των Δήμων. Την κατάσταση επιβάρυναν οι αμοιβές δικηγόρων αλλά και διάφορων «καλοθελητών» και κυκλωμάτων που είδαν για μια φορά ακόμα τον μετανάστη ως πηγή εύκολου κέρδους.  Μια μεγάλη μερίδα όμως αιτούντων μεταναστών (αφορά περίπου 300 στα Χανιά, περίπου 700 στην Κρήτη και περίπου 7.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα), πήρε απορριπτική απάντηση στο αίτημά τους, με αιτιολόγηση που αποτελεί μνημείο αναλγησίας, θεσμικού αρνητισμού και αντιμεταναστευτικής στάσης. Οι δε απορρίψεις βασίστηκαν κυρίως σε ανακριβείς και ανεπιβεβαίωτες επισημάνσεις «πλαστών» δικαιολογητικών, και στην πλειοψηφία τους στα απαγορευτικά κριτήρια του νόμου, που όριζαν ως αποδεκτή και αποδεικτέα την είσοδο των αιτούντων στη χώρα.

Για να αποδοθούν στα χέρια μας οι απορριπτικές απαντήσεις, έπρεπε να υπογράψουμε στο Δημαρχείο, ένα κείμενο στα ελληνικά που ουδέποτε μας εξηγήθηκε τι έλεγε. Αργότερα καταλάβαμε ότι με την υπογραφή μας αυτή, δεν δικαιούμασταν πλέον να ζητήσουμε τίποτα άλλο ούτε βέβαια να απαιτήσουμε οποιαδήποτε επιστροφή χρημάτων. Έκτοτε αντιδρούμε, φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε, χωρίς να εισακουγόμαστε από καμιά Υπηρεσία. Φτάσαμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απεργία πείνας των 15 μεταναστών το 2008 στην πόλη μας, που είχε αυτό ακριβώς το αίτημα. Την απεργία εκείνη τότε στήριζαν και πολλοί από αυτούς που σήμερα κρατούν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους. Από τον σημερινό δήμαρχο Χανίων μέχρι τον πρωθυπουργό«. Στον σχεδιασμό των δράσεών τους, των επαφών και πρωτοβουλιών τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, οι μετανάστες δηλώνουν πως «θα θέλαμε να βρούμε σύμμαχο και συμπαραστάτη, κάθε δημοκράτη και σκεπτόμενο συμπολίτη μας«.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s