ΟΧΙ ΣΤΙΣ «ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χανιά, 27-11-2010

 

Άλλη μία ανθρώπινη τραγωδία συντελείται στη Χίο, εδώ και 3 μήνες, με πρωταγωνιστές τα γνωστά εξιλαστήρια θύματα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, τους μετανάστες. Αποκορύφωμα της τραγωδίας ήταν η μεταφορά τους στο Τσεσμέ, στα πλαίσια του πρωτοκόλλου επανεισδοχής που υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία το 2001, και η επαναπροώθησή τους στη Χίο, όπου και στοιβάχτηκαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Φαίνεται ότι κανένα καταδικαστικό πόρισμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ δεν είναι αρκετό, ώστε να σταματήσουν οι διοικητικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί αυτής της χώρας να καταπατούν τα δικαιώματα ανθρώπων οι οποίοι αγωνιωδώς και με απόλυτο κίνδυνο της ζωής τους εξωθούνται στην προσφυγιά. Τα ίδια, ή και παρόμοια σενάρια επαναλαμβάνονται (θυμόμαστε τι έγινε με τους Κούρδους, πέρυσι στα Χανιά), πάντα προς την κατεύθυνση της παραβίασης αυτονόητων, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων.

Φαίνεται ότι το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να έχουν οι θεσμοί αυτής της χώρας εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο ζητούμενο, (για να μη μιλήσουμε για τη συμμόρφωση σε διεθνείς συμφωνίες και πρακτικές, που μάλλον είναι ψιλά γράμματα). 

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης υποχρεούται για άλλη μια φορά να καταδικάσει κάθε ενέργεια του ελληνικού κράτους και των θεσμικών του οργάνων, που στρέφεται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την τεράστια ασυνέπεια λόγων και έργων των εκπροσώπων της κυβέρνησης αυτής της χώρας. Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουν να εφαρμόζουν πρακτικές που υποβαθμίζουν την ανθρώπινη ζωή, όποιο χρώμα και αν αυτή έχει, όποιας φυλής κι αν είναι. Οι πρακτικές αυτές μας θλίβουν και μας προσβάλλουν, συγχρόνως όμως, μας πεισμώνουν ακόμη περισσότερο, γι’αυτό και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα.

Ζητάμε να σταματήσει κάθε διαδικασία προώθησης των προσφύγων στην Τουρκία καθώς και απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ζωής. Ζητάμε να ανοίξει επιτέλους η διαδικασία απόδοσης ασύλου στους πρόσφυγες που το δικαιούνται, να τηρηθούν οι διατάξεις για προστασία και μη κράτηση των ανηλίκων και των γονιών τους, να σταματήσει το άσυλο να υπόκειται στη δικαιοδοσία της αστυνομίας.

Συμπαραστεκόμαστε στους κρατούμενους της Χίου και στον αγώνα των αλληλέγγυων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s