Προβολή της ταινίας «CARLOS» σε 2 μέρη στα νέα μας γραφεία στην Χ»Μιχάλη Νταλιάνη 67!

Με αφορμή την μετεγκατάστασή μας στο κτήριο της Χ»Μιχάλη Νταλιάνη 67, προβάλλουμε την ταινία «CARLOS» σε 2 μέρη. Το πρώτο την Κυριακή 31 Οκτώβρίου 8:00μμ, και το δεύτερο την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 8:00μμ.

Πρόκειται για μία παραγωγή του 2010 για την γαλλική τηλεόραση, η οποία παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ των Καννών με την μορφή κινηματογραφικής ταινίας, διάρκειας 5 περίπου ωρών. Η κινηματογραφική εκδοχή της παραγωγής αυτής παρουσιάστηκε σε τρία μέρη, αλλά εμείς θα την προβάλλουμε σε δύο, το 1ο την Κυριακή 31-10 και το 2ο την Παρασκευή 5-11, διάρκειας 2μιση ωρών το καθένα.

Η ταινία πραγματεύεται την ζωή και την δράση του διαβόητου «διεθνούς» αντάρτη πόλεων, από το 1970 μέχρι και την σύλληψή του από τις γαλλικές υπηρεσίες στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Επειδή οι δικαστικές έρευνες γύρω από τη δράση του δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί – σύμφωνα και με προλογικό σημείωμα της παραγωγής, η ιστορία του Κάρλος έχει μυθιστορηματοποιηθεί.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτήν την ταινία προκύπτει από το γεγονός ότι η δράση του Κάρλος εν πολλοίς συνδέθηκε με την υπόθεση της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων. Η ταινία συμβάλλει στην καταννόηση μιας ιδιαίτερα πολύπλοκης, πολιτικά, εποχής, και ειδικά όσον αφορά ένα τμήμα του αντάρτικου πόλεως στην Δύση που δρούσε στο όνομα του αντιϊμπεριαλιστικού αγώνα, με μόνιμες και σαφείς αναφορές στην Παλαιστινιακή Αντίσταση – το κομμάτι δηλ. εκείνο που πήρε από τα ΜΜΕ της Δύσης το προσωνύμιο «διεθνής τρομοκρατία».

Η ταινία νοηματικά διακρίνεται επίσης σε τρία μέρη: την δράση του Κάρλος ως ηγετικού στελέχους του εκτελεστικού βραχίονα στην Ευρώπη μιας παλαιστινιακής οργάνωσης, την κορύφωσή της με την επιδρομή στην σύσκεψη του ΟΠΕΚ το 1975, και την σταδιακή παρακμή της μέχρι την σύλληψή του.

Αρχικά λοιπόν, «βλέπουμε» ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο αυτόνομων ένοπλων οργανώσεων που συνεισφέρουν έμψυχο δυναμικό σε επιχειρήσεις που στήνονται από τις μεγάλες παλαιστινιακές αντάρτικες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής, με τον Κάρλος να προϊσταται σε κάποιες από αυτές. Σε αντάλλαγμα, οι οργανώσεις των Παλαιστινίων παρέχουν χρήματα και όπλα στους πυρήνες αυτούς της Ευρώπης για να καλύψουν τις ανάγκες της δικής τους δράσης.

Σταδιακά όμως, η ταινία παρουσιάζει τον Κάρλος να μετατρέπεται από «επιχειρησιακός» ηγέτης ενός διεθνιστικού αντιϊμπεριαλιστικού ένοπλου κινήματος, σε αρχηγό ενός δικτύου που εκτελεί και «συμβόλαια» για λογαριασμό συγκεκριμένων κυβερνήσεων με «θολό» αντιϊμπεριαλιστικό πρόταγμα, προκειμένου να διατηρεί την επιχειρησιακή του ικανότητα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s