Για το θάνατο του Ινδού εργάτη, στο Βαρύπετρο, την Κυριακή 31-1-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χανιά,  3-2-2010

 

Εργατικά ατυχήματα-ελλιπή μέτρα προστασίας : τραγικό αποτέλεσμα, εξοργιστικό αίτιο.

Άλλο ένα γεγονός από κείνα που θα έπρεπε να στοιχειώνουν τον ύπνο όσων απαρτίζουν τον κρατικό μηχανισμό, τον εργατικό συνδικαλισμό και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Άλλος ένας εργάτης νεκρός, επειδή δεν πληρούνταν τα μέτρα προστασίας , στο χώρο εργασίας του.

Έπεσε από σκαλωσιά, από τα 6 μέτρα…

Επισημαίνουμε ότι έχουν ήδη χαθεί πολλές ζωές μεταναστών εργατών, οι οποίοι δουλεύουν κάτω από καθεστώς εκμετάλλευσης που αγγίζει τα όρια της αγριότητας. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις συνθήκες εργασίες, αλλά και στο ότι τους εξωθούν να εργάζονται πολλές ώρες, με εξευτελιστικά μεροκάματα και βέβαια ανασφάλιστους.

Είναι η σκληρή πραγματικότητα, την οποία οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν πως δε βλέπουν και την οποία ουδείς αναφέρει στις συζητήσεις που γίνονται με αφορμή το νέο νομοσχέδιο περί ιθαγένειας και μετανάστευσης.

Είναι η σκληρή πραγματικότητα, την οποία κάποιοι Έλληνες συνάνθρωποί μας αρνούνται να δουν, οχυρωμένοι πίσω από την ανασφάλεια και το φόβο, νομίζοντας ότι έχουν βρει τον «εχθρό» της ευμάρειάς τους : τους μετανάστες.

Κι όμως. Είναι οι μετανάστες που -ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι- , χτίζουν τα σπίτια τους, φροντίζουν τους ηλικιωμένους συγγενείς και το νοικοκυριό τους, μαζεύουν τους καρπούς από τα χωράφια τους, κάνουν όλες εκείνες τις δουλειές που οι Έλληνες αρνούνται πια να κάνουν.

Απαιτούμε από το κράτος να προστατέψει τους εργαζόμενους εφαρμόζοντας τους νόμους και από τους εργατο-συνδικαλιστές να μην επιτρέψουν άλλα ατυχήματα και θανάτους, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες των σωματείων για τους μετανάστες συναδέλφους τους (με ή χωρίς χαρτιά) , διεκδικώντας σθεναρά όλα τα προβλεπόμενα.

Ας μην περιμένουμε τον επόμενο «τυχαίο θάνατο». Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι, ας διεκδικήσουμε τώρα, ό,τι μας αναλογεί και μας πρέπει.

Ας πιέσουμε με τη στάση μας  και τη δράση μας, αφού πολύ καλά ξέρουμε ότι από μόνοι τους οι εργοδότες και η εξουσία δεν θα ενδιαφερθούν για μας.

Όχι άλλοι νεκροί, όχι άλλοι σακατεμένοι εργάτες.

Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s