Το αίτημα των «Γιατρών του Κόσμου» και του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης σχετικά με την προστασία από τη «νέα γρίπη»

Σημερινό δημοσιεύμα στα Χανιώτικα Νέα – η εκδήλωση έγινε ύστερα από αυτό το κάλεσμα.

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=40161

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ 10/10/09

Εμβολιασμός και μεταναστών

Ειδική πρόνοια για την προστασία 600 οικονομικών μεταναστών στα Χανιά από τη νέα γρίπη ζητούν οι Γιατροί του Κόσμου και το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Η υπαγωγή των μεταναστών στις κατηγορίες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όσον αφορά τον εμβολιασμό για τη νέα γρίπη συζητήθηκε σε συνάντηση που διοργάνωσε στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου προχθές το βράδυ το Φόρουμ Μεταναστών με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου, των Γιατρών του ΕΣΥ και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων.

Οπως ανέφερε το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης Ρούσσα Μαρκάκη “με αφορμή την ενημέρωση που γίνεται για το εμβόλιο της νέα γρίπης θεωρούμε ότι οι μετανάστες ως ευπαθής ομάδα του πληθυσμού που ζει σε δύσκολες συνθήκες είναι πιο εύκολο να νοσήσει και να μεταφερθεί ο ιός. Κάτω από αυτές τις συνθήκες πιστεύουμε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες του νομού πρέπει να προωθήσουν το αίτημα έτσι ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ειδικά στους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά νομιμοποίησης. Θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός ότι τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Πιστεύουμε ότι όλη αυτή η ανησυχία θα πρέπει να μεταφερθεί στο Υπουργείο Υγείας που είναι και το μόνο αρμόδιο να επιλύσει τυχόν προβλήματα. Παράλληλα είναι σημαντικό να γίνει ενημέρωση των μεταναστών με ενημερωτικά φυλλάδια μεταφρασμένα στις γλώσσες τους για να μπορούν να είναι ενήμεροι με ποιον τρόπο θα προστατεύονται και θα αντιμετωπίσουν την πιθανότητα να νοσήσουν”.

Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Μηνάς Βουλγαρίδης, ανέφερε από την πλευρά του ότι “το γραφείο Χανίων των Γιατρών του Κόσμου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που είχαμε από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης και είμαστε στη διάθεση της Νομαρχίας και της τοπικής κοινωνίας στο να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πρόβλημα που ενδέχεται να ενσκήψει με την πανδημία της νέας γρίπης στα Χανιά. Κατανοούμε ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία σε μια ομάδα συμπολιτών μας, τους μετανάστες που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, κάτι που ξεκινά από την αυστηρή νομοθεσία του κράτους ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποκτήσουν αυτά τα δικαιώματα εργασίας και πρόσβασης στην υγεία”.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι Γιατροί του Κόσμου θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση με τη λειτουργία που πολυ-ιατρείου που εξετάζει περίπου 600 μετανάστες. “Οι Γιατροί του Κόσμου είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στον εμβολιασμό των μεταναστών με όποιο τρόπο προκρίνει η Νομαρχία” ανέφερε ο κ. Βουλγαρίδης.

Ελένη Φουντουλάκη

gview

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s