ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»

Ενόψει του πολυσυζητημένου κινδύνου ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της «νέας γρίπης» και στην Ελλάδα, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης θεωρεί ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέσα και βέβαια και το εμβόλιο, πρέπει να παρέχονται άμεσα και δωρεάν προς όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες και κατοίκους αυτής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεταναστών, είτε έχουν χαρτιά νόμιμης διαμονής και ασφάλισης, είτε όχι. Είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχει ακουστεί τίποτα από την επίσημη πολιτεία, ούτε βέβαια κι από την τόσο έντονη σχετική αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων.

Οι δε συνθήκες διαβίωσης μεγάλης μερίδας οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα, ιδίως εκείνων χωρίς χαρτιά και ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης και εκτεταμένης ανεργίας (όπως η μαζική διαμονή σε ερειπωμένους και εγκαταλελειμμένους χώρους, χωρίς δυνατότητες επαρκούς καθαριότητας, η κακή διατροφή και ένδυση, η μαζική συνάθροιση σε πλατείες για εύρεση δουλειάς, η καθημερινή χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ), τους καθιστούν σχεδόν ανυπεράσπιστους απέναντι στο ενδεχόμενο να νοσήσουν οι ίδιοι μαζικά, αλλά και να διαδώσουν τον ιό πολύ γρήγορα.

Γιαυτούς τους λόγους (και όχι μόνο), το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, καλεί το Υπουργείο Υγείας, να συμπεριλάβει τις μεταναστευτικές κοινότητες, μέσα στις άμεσες προτεραιότητες αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πανδημίας, άρα και εμβολιασμού, ως άλλη μια ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα, μαζί με τους ασθενείς, τους ηλικιωμένους, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους μαθητές κλπ.

Είναι δε απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο σε μια καμπάνια σωστής, υπεύθυνης και έγκαιρης ενημέρωσης των μεταναστών, μέσω έκδοσης ενημερωτικών φυλλαδίων στις μητρικές τους γλώσσες, σχετικά με τον κίνδυνο, αλλά και τους τρόπους ατομικής προστασίας τους.

Κάθε άλλη αντιμετώπιση, είτε αποκλεισμός των μεταναστών από τον επίσημο κρατικό σχεδιασμό προστασίας ευπαθών ομάδων, απλά θα επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ύπαρξη «λαθραίων ζωών» ανάμεσά μας, αλλά και την ύπαρξη διάκρισης δύο ή και περισσότερων κατηγοριών κατοίκων αυτής της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος φέρει το Υπουργείο Υγείας και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, παλιά ή νέα…

Το Φ.Μ.Κ καλεί όλους τους φορείς της πόλης να συστρατευθούν δημόσια με τα παραπάνω αιτήματα. Θα επιδιώξει δε τις επόμενες μέρες να συναντηθεί στα Χανιά με τους εκπροσώπους του Υπουργείου και της κυβέρνησης, για να απαιτήσει άμεση λύση, όπως επίσης και με τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης του ιατρικού κόσμου και των φαρμακοποιών, σε μια προσπάθεια αναζήτησης στήριξης στα αιτήματα αυτά.

Χανιά 19-9-2009

Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s