Διήμερο Προβληματισμού και Δράσης για την Μετανάστευση : Συμπεράσματα, ευχαριστίες και «ευχαριστίες»…

Χανιά 19-5-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλαδικό 2ήμερο Προβληματισμού και Δράσης που οργάνωσε στα Χανιά το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Στις συζητήσεις της πρώτης ημέρας (Σάββατο), ακούστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μετανάστευση στη χώρα μας και ανταλλάχτηκε πολύτιμη εμπειρία από τη δράση αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

Στις συζητήσεις εκτός από τους διοργανωτές και πολλούς μετανάστες της πόλης μας, πήραν μέρος και εκπρόσωποι και μέλη από :

το Στέκι Αλβανών μεταναστών της Αθήνας, την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, την Ομάδα «Κόντρα», την Ομάδα Προσφύγων και Μεταναστών Θεσσαλονίκης, την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Αθήνας ενάντια στο Δουλεμπόριο (για την Κ. Κούνεβα), την κατάληψη «Στρούγκα» της Ν. Φιλαδέλφειας, την «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό» και το «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών» της Αθήνας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλβανών Λασιθίου, την Ομοσπονδία Αλβανών Μεταναστών, την ομάδα «Δημιουργικές Γέφυρες», την κατάληψη Ρόζα Νέρα, το Φόρουμ Μεταναστών Ρεθύμνου, τον Σύλλογο «Μαγκρέμπ Αράμπι στην Κρήτη», το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων, την Ομάδα Νομικών για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, την Αριστερή Ενότητα Φοιτητών Χανίων, τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, τους Γιατρούς του Κόσμου, όπως επίσης και οι ακαδημαϊκοί Γιώργος Σταθάκης, Σπύρος Λαπατσιώρας, Έλια Βαρδάκη, Δημήτρης Πατέλης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ο τ. Αντινομάρχης και Νομαρχ. Σύμβουλος Γ. Αγοραστάκης και ο Δήμαρχος Ιναχωρίου Κ. Κουκουράκης).

Μεγάλο κέρδος για τη συνέχεια και το αύριο του μεταναστευτικού κινήματος αποτέλεσε η κοινή διαπίστωση για την ανάγκη συνεργασίας και κοινής δράσης των μεταναστών σε όλη τη χώρα και η απόφαση επικοινωνίας και δικτύωσης μεταξύ του ΦΜΚ και των μεταναστευτικών ομάδων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη που συμμετείχαν στο 2ήμερο, που επιτεύχθηκε στο περιθώριο των συζητήσεων.

Η προγραμματισμένη δράση της δεύτερης μέρας, που σκοπό είχε την ανάδειξη ενός δημόσιου και εγκαταλελειμμένου κτιρίου στο κέντρο της πόλης (το παλιό ΙΚΑ της οδού Νεάρχου) για χρήσεις εθελοντικής κοινωνικής φροντίδας σε ανθρώπους της πόλης που την έχουν ανάγκη (ιατρείο, συσσίτια κλπ) αλλά και για ξενώνα αστέγων ελλήνων και μεταναστών, αγκαλιάστηκε

από τη συμμετοχή πολλών μεταναστών των Χανίων και σφραγίστηκε από τη συγκινητική συμμετοχή συμπολιτών μας που προσέρχονταν μέχρι το απόγευμα προσφέροντας μια μεγάλη ποσότητα ρούχων, τροφίμων, αγροτικών προϊόντων, παιχνιδιών και έτοιμου φαγητού, τα οποία όσα δεν διατέθηκαν επιτόπου σε έλληνες και μετανάστες που πέρασαν από το χώρο της γιορτής Αλληλεγγύης, θα διατεθούν τις επόμενες μέρες σε ανθρώπους που τα χρειάζονται στο Νοσοκομείο και τις Φυλακές Χανίων.

Μελανό σημείο αυτής της «Κυριακής Αλληλεγγύης» αποτέλεσε η προκλητική παρουσία της Αστυνομίας, που παρατάσσοντας ειδικές δυνάμεις απέναντι από το χώρο της εκδήλωσης, απαίτησε με τελεσίγραφο 10 λεπτών να κατεβούν τα πανό από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου και να διαλυθεί η συγκέντρωση, παρουσία σύσσωμης της αστυνομικής ηγεσίας του νησιού και Εισαγγελέα. Εκτιμούμε ότι αυτή η δυσανάλογα μεγάλη και προκλητική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε μια ειρηνική γιορτή αλληλεγγύης συνδέεται άμεσα και με την παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μαρκογιαννάκη στα Χανιά την ίδια μέρα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι από τότε που ανέλαβε ο νέος Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, η αστυνομία κάνει επανειλημμένα επίδειξη δύναμης και τσαμπουκά εκεί όπου δεν υπάρχει κανένας λόγος, πέρα από την ωμή τρομοκράτηση ντόπιων και μεταναστών, που απλώς ασκούν το δικαίωμα «του συνέρχεσθαι». (Βλέπε πορεία Πρωτομαγιάς, γιορτή διεκδίκησης στρατοπέδου Μαρκοπούλου, και τώρα στη γιορτή αλληλεγγύης και διεκδίκησης του χώρου του παλιού ΙΚΑ.)

Με δεδομένη αυτή τη στάση των αρχών και την επιλογή της έντασης από μεριάς αστυνομίας, την περίσταση «έσωσε» η παρέμβαση του Εισαγγελέα και η ανυποχώρητη στάση των μεταναστών και όσων αλληλέγγυων Χανιωτών βρέθηκαν εκεί. Κι έτσι με την αποχώρηση της αστυνομίας, ολοκληρώθηκε ομαλά η εκδήλωση.

Μετά την ολοκλήρωση των 2ήμερων εκδηλώσεων το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του 2ημέρου και ιδιαίτερα…: όλους αυτούς τους έλληνες και μετανάστες που ταξίδεψαν από μακριά για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις και να γνωριστούμε από κοντά, τους ανθρώπους της «ΟΚΤΑΒΑ» που προσέφεραν αφιλοκερδώς το χώρο και τον εξοπλισμό τους για τις συζητήσεις, τις «Δημιουργικές Γέφυρες» που επιμελήθηκαν την οργάνωση της ημερίδας, την κατάληψη «Ρόζα Νέρα» που διέθεσε το χώρο και τον εξοπλισμό της για την επιτυχημένη συναυλία του Σαββάτου αλλά και τη φιλοξενία πολλών συμμετεχόντων από την άλλη Ελλάδα, τα μουσικά σχήματα των TOPHATRIX και του Λεωνίδα Λαϊνάκη που αφιλοκερδώς επίσης μας κράτησαν μουσική συντροφιά, τη μεταφραστική ομάδα του AL.I.S. (AlternativeInterpretationSystem) που διέθεσε τον εκπρόσωπό της και τον εξοπλισμό της (ταξίδεψαν από Αθήνα) για την ταυτόχρονη μετάφραση των ομιλιών και των τοποθετήσεων των συμμετεχόντων, το Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, την ΕΛΜΕ Χανίων και το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, των οποίων η οικονομική ενίσχυση ήταν αποφασιστική για την πραγματοποίηση του 2ημέρου.

Μα πιο πολύ απ’ όλους, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους πολλούς και ανώνυμους Χανιώτες που ενίσχυσαν οικονομικά τις εκδηλώσεις, αλλά και εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα προσφοράς προϊόντων, ρούχων και τροφίμων, ως έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους τα χρειάζονται. Αυτό για μας είναι πολύτιμο και δείχνει ότι μέσα σε συνθήκες σκληρής οικονομικής κρίσης, ο κόσμος της πόλης μας αντιστέκεται στις «σειρήνες» του ατομισμού και πετάει στο «καλάθι των αχρήστων» τις τεχνητά διαδιδόμενες θεωρίες πως σημαντικός παράγοντας της κρίσης αλλά και της εγκληματικότητας είναι η ίδια η ύπαρξη των μεταναστών στον τόπο μας.

Η προσπάθεια συνεχίζεται…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s