Μια πολύ μικρή απάντηση στη βαρβαρότητα των εργατικών «ατυχημάτων» – Δ.Τύπου για την κατάληψη της Επιθεώρησης Εργασίας από μέλη του ΦΜΚ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χανιά 1-8-08

Με πρωτοβουλία των ίδιων των μεταναστών , μια ομάδα του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνουν στα Χανιά, το Εργατικό Κέντρο ή το Σωματείο Οικοδόμων, κάθε ντόπιος εργάτης…

 

Να μην αφήσουν δηλαδή, να περάσει, ένα τραγικό εργατικό ατύχημα με 2 νεκρούς, για άλλη μια φορά στα ψιλά γράμματα. Να αναδείξουν τις ευθύνες της πολιτείας και των εργολάβων για την θέσπιση, τήρηση και εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία, να θέσουν σαν σημαντικό μέρος της λύσης του προβλήματος τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εργαζομένων στη χώρα μας, να στείλουν ένα μήνυμα στους Έλληνες εργαζόμενους ότι είμαστε όλοι στην ίδια μοίρα, τη μοίρα που καθορίζουν για όλους μας τα «φτηνά και γρήγορα» κέρδη, πάνω ακόμα και από τις ανθρώπινες ζωές.

Αυτή ήταν η μεγάλη αξία και το μήνυμα που έστειλε χτες το Φόρουμ Μεταναστών, με τη συμβολική κατάληψη από τις 6.30 το πρωί της Επιθεώρησης Εργασίας. Κατάληψη που έτυχε μεγάλης αποδοχής από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην υπηρεσία, των διάφορων συναλλασσομένων που προσέρχονταν και των γειτόνων.

Μαύρη εξαίρεση η τραμπουκική επίθεση ανώτερου υπαλλήλου της Επιθεώρησης, που μάταια προσπάθησε σπρώχνοντας, χτυπώντας και βρίζοντας να μπει στο χώρο, με τη γνωστή προτροπή προς τους μετανάστες : «…να πάτε στην πατρίδα σας να τα κάνετε αυτά». Όταν βέβαια κατάλαβε ότι δεν καταφέρνει τίποτα με τη βία, και ότι οι μετανάστες δεν ήταν «μόνοι τους» εκεί, κατέφυγε στην αρωγή της αστυνομίας, η οποία τελικά και…  τον απομάκρυνε.

Μετά από 4 ώρες το Φόρουμ Μεταναστών έληξε την κατάληψη και αποχώρησε από την Επιθεώρηση Εργασίας και η ομάδα συγκεντρώθηκε πάλι στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου υπήρχαν καταγγελίες ότι σε δημόσιο έργο με επικίνδυνες συνθήκες, στην οροφή του κοινού κτιρίου Νομαρχίας και Δικαστηρίων, δουλεύουν άνθρωποι χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. 

Οι φωτογραφίες μιλάνε μόνες τους. Σε έργο στο Διοικητικό Κέντρο του κράτους και «Ναό της Δικαιοσύνης» ταυτόχρονα, στο κέντρο της πόλης, της πόλης που μια εβδομάδα πριν «θρηνούσε» 2 θανάτους νέων ανθρώπων σε εργατικό ατύχημα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος …για έναν εισαγγελέα που πάει αμέριμνος στη δουλειά του, να τον χτυπήσει κάποιος εργάτης που πέφτει από την οροφή από τα 20 μέτρα.

Η ομάδα του Φόρουμ μοίρασε τις προκηρύξεις της και αφού δέχτηκε τις αναμένουσες «φιλικές προειδοποιήσεις» , αποχώρησε και από κει…

ακολουθει το κείμενο της προκήρυξης που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της κατάληψής: 

Νέοι, εργάτες, μετανάστες, νεκροί…

Δύο ακόμη προστέθηκαν στο συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο νεκρών σε εργατικά ατυχήματα. Ερχόμαστε από πόλεμο, φτώχεια, συναντιόμαστε με τους ντόπιους εργάτες για να αντιμετωπίσουμε μαζί τον εργασιακό Μεσαίωνα :  Κακοπληρωμένη ανασφάλιστη εργασία, με ελλιπή μέτρα ασφαλείας και σχέσεις εξάρτησης, γιατί η ακρίβεια και η ανεργία είναι η ζωή μας.

Κοινή μοίρα λοιπόν, με μια διαφορά όμως. Η διαφορά η δική μας απ’ τους ντόπιους εργάτες, είναι ότι πολλές φορές εξαιτίας της απάνθρωπης μεταναστευτικής νομοθεσίας και της πολιτικής της Ε.Ε ενάντια στους μετανάστες εργαζόμενους, εμείς είμαστε «ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ». Δεν υπάρχουμε παρά μόνο ως φτηνή, αναλώσιμη εργατική δύναμη, άρα και δε γίνεται να χτυπάμε στη δουλειά ή να σκοτωνόμαστε. (πχ Σουδανός εργάτης καταπλακώθηκε από clark  στο χώρο εργασίας του στο Λιμάνι Καστελίου λίγους μήνες πριν, αλλά τελικά… μάλλον «δεν υπήρχε» κι έτσι κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη, όπως επίσης και κανείς «αρμόδιος» δεν καταλόγισε καμία ευθύνη σε κανέναν).

 

Το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλειά το έχουμε όλοι. Και όλοι μαζί, Έλληνες και μετανάστες θα παλεύουμε για να μπει ένα τέλος στη δουλειά-σκλαβιά και στη λίστα του θανάτου. Είναι μια υπόσχεση κι ένα στοίχημα για όλους μας.

Μια υπόσχεση στους νεκρούς συναδέλφους μας, στους γονείς που θα παραλάβουν κουτιά, στους εργάτες όπου και αν βρίσκονται…

Σήμερα δεν θα δουλέψουμε.  Η ανεργία μας έχει στερήσει πολλά μεροκάματα. Θα αφιερώσουμε άλλο ένα στους νεκρούς συναδέλφους μας. Ας μην δουλέψει μια μέρα μαζί μας και η Επιθεώρηση Εργασίας. Ειδικά αν τα αποτελέσματα της δουλειάς της, είναι αυτά που βιώνουμε…

 

Με τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της Επιθεώρησης Εργασίας , θέλουμε να αναδείξουμε τις ευθύνες της πολιτείας στη θέσπιση, την επιτήρηση και την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στην εργασία, που τελικά όλα αυτά, με κόστος σε ανθρώπινες ζωές, παραμένουν στην υπηρεσία του κέρδους εργολάβων και εργοδοτών.

Χανιά 30-7-08

Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s