ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ (προκήρυξη 26-6-2008)

«Παγωμένες» και αναστατωμένες οι κοινότητες μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, αλλά και διεθνείς και τοπικές οργανώσεις υποστήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες της Ε.Ε, παρακολουθούν ακραιφνείς ακροδεξιές απόψεις και πρακτικές να γίνονται πλέον επίσημη πολιτική της Ε.Ε και οδηγία προς τα κράτη μέλη της. Και με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου πλέον, από την Τετάρτη 18 Ιουνίου ισχύει η κοινοτική «οδηγία επαναπατρισμού» που προβλέπει μέτρα, τα οποία θεμελιώνουν την φασιστικής αντίληψης «Καθαρή Ευρώπη», στην οποία η Ελευθερία και η Αξιοπρέπεια ως υπέρτατες αξίες παύουν να είναι αυτονόητες για όλους όσους δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν εντός των συνόρων της (και δεν την επισκέπτονται για τουρισμό ή business). Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από επεξεργασία «κεκλεισμένων των θυρών», ενώ δεν είχε δοθεί μέχρι πρόσφατα στη δημοσιότητα ούτε το προσχέδιο, ούτε το τελικό κείμενο, με αποτέλεσμα εθνικά κοινοβούλια, ενδιαφερόμενοι πολίτες και ανθρωπιστικές οργανώσεις να μην έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν παρατηρήσεις ή να εκφράσουν αντιρρήσεις. Μεταξύ άλλων η επαίσχυντη αυτή «οδηγία-ντροπή» –η οποία ψηφίστηκε με 369 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 106 αποχές- προβλέπει:

  • Ελάχιστο όριο (διοικητικής!!) κράτησης 18 μηνών για όσους εισέρχονται παράνομα στην Ε.Ε, χωρίς διάκριση ανάμεσα σε ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους γυναίκες, οικογένειες και άτομα που χρειάζονται προστασία.
  • Διαδικασίες άμεσων απελάσεων στις χώρες καταγωγής και, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, στις λεγόμενες «τρίτες χώρες», που όλως τυχαίως είναι διαβόητες στρατοκρατίες (Λιβύη, Τουρκία, Αίγυπτος κ.α.).
  • 5ετή απαγόρευση επανεισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ατόμων που έχουν απελαθεί.
  • Σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η «μαζική είσοδος» μεταναστών τρίτης χώρας, οι συνθήκες κράτησης να είναι «λιγότερο καλές» από αυτές που καθορίζει η οδηγία.

Έτσι ανοίγει και επίσημα ο δρόμος στις χώρες μέλη να εφαρμόσουν σκληρότερο εθνικό δίκαιο για τους μετανάστες και πρόσφυγες, που σημειωτέον, σε σχέση με τον ελάχιστο χρόνο κράτησης που εισάγει η οδηγία (18 μήνες), είναι σήμερα μικρότερος στα δυο τρίτα των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Στην Ελλάδα εδώ και δύο βδομάδες, ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, αν και η Οδηγία του δίνει ρητά το δικαίωμα της αυτοεξαίρεσης, αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί ότι δεν θα εφαρμόσει τα απαράδεκτα όρια της Οδηγίας και ότι θα διατηρήσει την υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία, που προβλέπει κράτηση μέχρι το πολύ τρεις μήνες. Η νέα αθλιότητα αυτής της οδηγίας, θα ενθαρρύνει τις Αρχές σε όλη την Ευρώπη, να θέτουν υπό κράτηση περισσότερους «παράνομους» μετανάστες. Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, από δω από την Κρήτη, την νοτιοανατολικότερη γωνιά της Ευρώπης, ξεκινάει μια καμπάνια ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για την απόφαση αυτή και καλεί κάθε μεταναστευτική και φιλομεταναστευτική συλλογικότητα σε όλη την Ελλάδα

  • Να συντονίσουμε τη δράση μας
  • Να πιέσουμε σθεναρά την Κυβέρνηση, να μπλοκάρουμε την εφαρμογή των δυσμενών διατάξεων για τους μετανάστες στην Ελλάδα.
  • Να έρθουμε σε επαφή και δικτύωση με άλλες οργανώσεις και ομάδες από άλλες χώρες της ΕΕ που επίσης αντιδρούν στη νέα οδηγία και στην μετατροπή της Ευρώπης σε «φρούριο» προκαταλήψεων και τρομο-υστερίας
  • Να στείλουμε ένα δυνατό και μαζικό μήνυμα στις Αρχές, που έσπευσαν να εφαρμόσουν κλίμα «κυνηγητού» μεταναστών χωρίς χαρτιά τις τελευταίες μέρες, με επιχειρήσεις «σκούπα» (και πρώτα και κύρια στις τοπικές εδώ στα Χανιά, όπου στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου επικρατεί το αδιαχώρητο πλέον).

Σαν πρώτο βήμα, καλούμε σε πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη 26 Ιουνίου στις 8.00, τους πάντες. Καλούμε τους μετανάστες, οι οποίοι θα βιώσουν στο πετσί τους τη νέα ζοφερή εποχή διακρίσεων, αποκλεισμού και εκμετάλλευσης που η ντιρεκτίβα των αφεντικών της Ευρώπης επαγγέλλεται. Τους ζητάμε να αντισταθούνε, να φωνάξουν, να ακουστούν. Καλούμε και τους χανιώτες που δεν θέλουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους να ζήσουν αυτήν την νέα(;) εποχή. Τους ζητάμε να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκινάει, να σταθούν στο πλάι των μεταναστών της πόλης, για μια πρώτη, άμεση και από κοινού εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Για να ακουστεί πρώτα από τα Χανιά ένα δυνατό, ένα μαζικό ΟΧΙ στη νέα αθλιότητα που μας επιβάλλουν…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s